Прокуратурата е на мнение, че Дирекция Миграция на Министерството на вътрешните

...
Прокуратурата е на мнение, че Дирекция Миграция на Министерството на вътрешните
Коментари Харесай

Прокуратурата: Забраната на Полфрийман да напусне страната е незаконна

Прокуратурата е на мнение, че Дирекция  " Миграция " на Министерството на вътрешните работи незаконосъобразно е наложила възбрана на австралийския жител Джок Полфрийман да напусне страната. Според държавното обвиняване са отпаднали всички основания заповедта на Министерство на вътрешните работи да бъде към момента в действие. Това стана ясно по време на съвещание във Върховния административен съд, който прегледа жалбата на австралиеца срещу възбраната му за овакантяване.

Неговият юрист Калин Ангелов твърди, че заповедта на Дирекция " Миграция " е трябвало да бъде анулирана, откакто преди година Полфрийман беше освободен предварително от пандиза, където излежаваше присъда за убийството на студента Андрей Монов през 2007 година Вътрешното министерство обаче отхвърля да го стори с най-различни причини. Първоначално от Министерство на вътрешните работи твърдяли, че възбраната за овакантяване не е отстранена поради настояването на някогашния основен прокурор Сотир Цацаров за преразглеждане на делото за предварително освобождение на Полфрийман.

В края на октомври 2019 година австралиецът пуска тъжба против въпросната заповед на Министерство на вътрешните работи. На 21 янурари Административният съд в София взема решение, че фактически възбраната от Дирекция " Миграция " е противозаконна поради отпаднало съображение, само че неизвестно за какво вътрешното министерство апелира на втора инстанция пред Върховен административен съд.

След като на 29 май Върховният касационен съд остави без разглеждане настояването на някогашния основен прокурор за обновяване на производството по предварително освобождение, Полфрийман още веднъж желае от Дирекция " Миграция " да смъкна възбраната. Този път обаче оттова дават отговор, че не могат да го създадат, защото австралиецът има висящо дело пред Върховен административен съд по отношение на тази заповед. Адвокат Ангелов акцентира, че това пояснение е неправдоподобно, най-малко тъй като наличието на Полфрийман в съда не е належащо.

По време на съвещанието във Върховен административен съд юрискосултът на Министерство на вътрешните работи отбелязва, че свалянето на възбраната за овакантяване може да стане едвам, откакто Софийската градска прокуратура ги уведоми документално, че нуждата за нея е отпаднала. " Към сегашния миг в Дирекция " Миграция " не е постъпило документално мнение, че възбраната следва да бъде анулирана, поради компетенциите на прокуратурата ", твърди бранителят.

В същото време обаче представителят на държавното обвиняване се съгласява с тезата на Полфрийман и неговия адвокат. " При по този начин откритите условия, обосновано първоинстанционният съд е приел, че в съответния случай е отпаднало основанието за издаване на оспорената заповед...Няма спънки заповедта да бъде анулирана без да се изисква безусловно предложение на различен орган. Не са налице касационни учредения за анулация на обжалваното правосъдно решение. Същото е вярно и следва да бъде оставено в действие ", споделя прокурорът. Очаква се изговаряне на съда в период, а до тогава на австралиецът остава със възбрана за овакантяване.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР